Maranta

Tegenwoordig een populaire plant omdat ze wat eigenaardigheden bezit. Ze zijn namelijk allemaal verschillend; verschillende vormen, maten en kleuren terwijl je ze wel allemaal dezelfde naam mag geven. Zij komt uit de Marantaceae familie, is echt een kamerplant en vind haar oorsprong in Zuid Amerika. Ze heeft meerdere bijnamen waar zij naar luistert maar de belangrijkste is wel; 'de gebedenplant' of 'tiengebodenplant'. Deze naam heeft ze, omdat ze 's avonds haar blaadjes naar boven vouwt als biddende handen. Maranta tricolor fascinator is de populairste en zit dan ook in het stekjesabonnement. Dit plantje heeft een donkergroen blad met dieproze nerven en een wijnrode onderkant.

 

De beste plek voor mijn Maranta

In de lente, zomer en herfst staat Maranta graag in de halfschaduw. In de winter kun je haar op een lichte plek zetten maar niet in direct zonlicht. De tiengebodenplant gaat niet zo lekker op droge lucht dus zet haar niet te dichtbij de radiator.

Maranta water geven

Maranta vindt het lekker om in een beetje vochtige potgrond te staan maar houdt niet van natte voeten. Geef haar dus kleine beetjes water en zorg ervoor dat er geen water onderin de pot blijft staan maar de potgrond wel vochtig blijft. Besproei haar zo nu en dan met wat water zodat ook haar bladeren vochtig blijven en niet geel worden of gaan krullen. Krullende bladeren zijn een teken van dorst of een lage luchtvochtigheid. 

De voorkeur gaat uit naar regenwater of afgekoeld, gekookt water, zodat ze geen witte kalk vlekken krijgt van het water rechtstreeks uit de kraan. 

online stekjes kopen

Verder goed om te weten

  • Ondanks dat de uiterlijke vertoning van de Maranta erg uiteenloopt heeft de hele familie wel behoefte aan dezelfde verzorging.
  • Maranta vind het fijn elke 2 jaar te verhuizen omdat ze dan zin heeft in een grotere woning in de vorm van een pot.
  • Hydrokorrels zijn aan Maranta goed besteed om haar watervoorraad een beetje te reguleren.
  • Maanden nadat zij verse potgrond heeft gehad hoeft Maranta geen plantenvoeding omdat ze dan voldoende voeding kan halen uit de potgrond. Daarna lust zij tijdens de lente en zomer wel een hapje plantenvoeding zodat ze lekker kan uitdijen. Tijdens de herfst en winter gaat ze op dieet en hoeft ze dus niks.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd